O autorze
Zakładki:
Często odwiedzam (o;
Czytam chyba nałogowo - strony autorów
Dziewczyny SZYJĄCE - czarodziejki (o:
Forum które odwiedzam
Moje inne strony
Odwiedzane sklepy
nazwa alternatywna
Blog książkowy !



http://sabinkat1.blogspot.com/


Blogowisko.org
free counters Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Co tu dużo pisać .... żona , matka ....a w wolnym czasie robótkowa maniaczka ....
czwartek, 14 kwietnia 2011
Serwuję...

na kolację sałatkę z tego co miałam w kuchni :)

Składniki:

twarożek gruboziarnisty, mega ilość szczypiorku, kawałeczek zielonego ogórka, pomidorek, troszkę czerwonej papryki, jajka, sól do smaku, zioła do smaku, łyżka majonezu.

To wszystko jest taką namiastką wiosny na talerzu :0)

 

17:39, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (2) »
czwartek, 10 marca 2011
Golonka duszona w piwie

1,5 kg golonki ( może byc peklowana)

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

5 dag selera

1 piwo 0,33

1 łyzka mąki

2 łyzki oliwy

6 ziaren ziela ang.

1 liść laurowy

1 łyzka majeranku

1 łyzka słodkiej papryki, troszke ostrej dodaję

sól , pieprz

Wykonanie:

Umyta golonkę włożyć do posolonego wwrzątku i gotować 15-20 minut. Wyjąć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Oprószyc mąką i obsmażyć. Utarte warzywa lub drobno pokrojone dodac do golonki, podlać wywarem i dusić pod przykryciem około 1h.Gdy płyn nieco odparuje podlewać piwemi dusić mięso do miękkości. Podawać z chrzanem i piwkiem :)

18:57, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (3) »
sobota, 18 grudnia 2010
Śledzie ...

Śledź ala Milanówek ( chyba z blogu Pyszne jedzonko)

50dag filetów śledziowych

2 łyzki cukru

ćwierc szkl. oleju

3-4 łyżki octu

3-4 łyzki przecieru pom.

30dag cebuli

2-3 ziarenka ziela ang

liść laurowy

kilka ziarenek gorczycy

 

Na rozgrzany olej dajemy cebulę pokrojona w cienkie talarki, zeszklic , dodac cukier i chwile smażyć mieszając.Dodać liść , ziele, przecier, wymieszac i dusić kilkanascie minut,zdjąć z ognia, dodac gorczycę i wystudzić.

Wymoczone i pokrojone śledzie układac w słoiku i warstwami przekładac sosem, zamknąc i włożyć na 2-3 dni do lodówki.

Mogą stać w lodówce 2-3 tyg.

15:55, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (1) »
Ryby opiekane c.d

RYBY w SOSIE POMIDOROWYM
2 szkl wody,
6 łyzek octu,
1/2 szkl oleju,
2 łyżki cukru,
1 słoiczek koncentratu pom.
3 łyżki ketchupu
ziele ang, pieprz, liść laurowy,1 łyżeczka soli
Wszystkie skladniki zagotować.

ok. 70dkg śledzia zielonego

ogórek kiszony
cebula
Ryby panierować w bułce tartej i usmażyć, gotowe poukładać 1 warstwe w wysokim naczyniu (ja osobiście robie to w garku emaliowanym) na 1 warstwe ryb posypać ogórkiem pokrojonym w kostke, i tak samo cebule, na to ryby i znowu ogórek z cebula, układac warstwami, na końcu zalać wszystko gotującą zalewą.
Odstawić do ostygnięcia w zimne miejsce. Ryby po dwóch dniach pycha, ale czym dłuzej stoją tym są lepsze. SMACZNEGO

14:22, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (1) »
Ryby opiekane

Mnie dziś pochłonęło robienie rybek na święta...

Ryby w  occie.

ok. 1 kg śledzia zielonego, zrobic w panierce, usmażyć na oleju , włożyć do miski i zalać gorącą zalewą :O)

Zalewa:

1l wody

1/2 szkl octu

2 łyzki cukru

1 łyżka soli

kilka ziarenek ziela ang.

liść laurowy

kilka ziarenek pieprzu

2 cebule

Wszystko razem zagotowac i zalać ryby.

Ja przykrywam i wystawim na balkon :o)Mogą stac bardzo długo. Robię je około 4-5 dni przed podaniem :O) Oczywiscie nie muszą to być śledzie zielone, zalewa pasuje do wiekszości ryb.

14:18, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 sierpnia 2010
Przepisy c.d

 

Sałatka z ogórków II

4 kg ogórków

4-5 cebul
4-5 marchewek
zielona pietruszka - pęczek
koperek - pęczek
główka czosnku
4 łyżki soli
1 szkl oliwy
1 szkl cukru
1 szkl. octu

Ogórki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć, cebula w talarki.

Wymieszać wszystko razem i zostawić na 1 godzinkę.
Słoiczki gotować 10 minut.

******************

a ta lubię ja :o)

Mizeria wielowarzywna


2 kg białej kapusty

2 kg ogórków
4 marchewki
4 pietruszki
2 papryki
4 por (a, y)
1 szkl cukru
1 szkl oleju
3/4 szkl octu
2 łyżki soli

Kapustę poszatkować, ogórki,por w plastry, marchew i pietruszkę zetrzec,papryka w paski.

Warzywa wymieszac z olejem,cukrem,octem i solą i odstawic na 2 godzinki.
Słoiki gotowac 15-20 minut

Zimą można jeść taką , a ja czasem dodaje śmietany :o)

***************

Ogórki w zalewie curry

( robię pierwszy raz - przepis p.Marylki )

Zalewa :

4 szkl wody
1 szkl octu
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli
2 płaskie łyżeczki curry
2 płaskie łyżeczki ostrej papryki

Na dno słoika włożyć plaster cebuli, ziarenka pieprzu i gorczycę , wkładać ogórki pokrojone w plastry, następnie przykryć nastepną warstwą cebuli, ziarenek.... i znowu ogórki.

na wierzch cebula
Zalać zalewą.
Słoiki gotować 10 min od zagotowania

22:11, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (3) »
niedziela, 01 sierpnia 2010
Zaprawiam

Jak co roku zaprawiam warzywka.

Teraz jest sezon ogórkowyi fasolowy, u mnie już dobiega końca :o)

Podzielę się z Wami przepisami, z których korzystałam w tym roku.

*******

Sałatka z ogórków I

3kg obranych ogórków - pokroić w talarki

1 kg marchwi- zetrzeć na grubych oczkach

2 kg cebuli pokroić w talarki

ze 2 papryki

1 szkl. octu

1 szkl. oleju

1 szkl. cukru

2 słoiczki małe koncentratu pomidorowego

W skrócie: Ogórki, papryka, cebula przesypać solą i cukrem, wszystko wymieszać , odstawić na minimum 2 godzinki. Cebulę dodać do oleju i poddusić, dodać odciśnięte warzywa. Wszystko podgrzewać , dodać ocet i przeciery, jak wszystko będzie wymieszane i gorące ,wkładać do słoików, zakręcić i gotowe. Słoików się nie gotuje !! Ja koniecznie wszystko kładę do góry nogami , by słoiki na pewno się za pasteryzowały .

********

Sałatka z fasolki szparagowej( przepis z netu)

2 kg fasoli

1 kg marchwi

1 kg cebuli

3 szt czerwonej papryki

1 szkl oleju

1 szkl cukru

1,5 szkl octu

2 szkl wody

1 słoiczek przecieru pom.

0,5 szkl

soli liść laurowy,ziele ang. , pieprz ziarnisty

Fasole obgotować 7 min w osolonej wodzie. odcedzić i ostudzić. Pokroić w słupki. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki a cebulę poszatkować w prążki. Wszystkie warzywa posolić razem w jednej misce. Zalać gorącą zalewą.( woda, ocet, cukier, olej, przecier oraz sól i przyprawy zagotować. Zalane warzywa odstawić na 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Wkładać do słoików i gotować do 1 godziny.

*********

Sałatka z ogórków II

4 kg ogórków

4-5 cebul

4-5 marchewek

zielona pietruszka - pęczek

koperek - pęczek

główka czosnku

4 łyżki soli

1 szkl oliwy

1 szkl cukru

1 szkl. octu

Ogórki pokroić w plasterki, marchew zetrzeć, cebula w talarki. Wymieszać wszystko razem i zostawić na 1 godzinkę. Słoiczki gotować 10 minut.

********

c.d.n

Zapraszam jeszcze raz na moje candy :O)

Szczegóły TUTAJ

sobota, 26 czerwca 2010
Letni bigos

Bigos jest wg. przepisu Moniki ( Monawmona), ale nie do końca po poradach mojej działkowej sąsiadki ( pani Janko i Moniko  dziękuję ) ciut zmieniłam, reszta to juz mój pomysł :o)

Składniki:

Główka młodej kapusty

3 kiełbaski

duzy pęczek kopru

1 duża cebula

4 pomidory

Liść selery

ziele,pieprz,liść laurowy

pieprz, sól ,ziarenka smaku .

Przygotowanie:

Kapustę pokroić wg.uznania ja kroję dość grubo :), kiełbasę i cebulę w kostkę i podsmażyć. Pomidory sparzyć.

Kapustę gotować z przyprawami :o)

Do pół miękkiej dodać kiełbaskę z cebulą , koper,seler  pomidory wszystko drobniej pokrojone.( ja odlewam trochę wody z kapusty)

Wszystko razem  dobrze wymieszać i jeszcze  chwilkę pogotować i doprawić .

Pychota!!!!! Życzę smacznego :o)

 

15:08, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 17 maja 2010
Sałatka z rzodkiewek

Sałatka z rzodkiewek

2 pęczki rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

5 jajek ugotowanych na twardo

kubeczek smietany 18% lub kubeczek jogurtu

3-4 łyzki majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie :

Wszystko pokroić w grubsza kosteczke , dodac smietane i majonez, doprawić do smaku .

jest sprawdzona i pyszna (O:

SMACZNEGO !!!!

niedziela, 16 maja 2010
Babka majonezowa

Babka majonezowa - przepis od mojej siostry

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. cukru

4 jajka

1/3 szkl.majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie :

Wrzucamy wszystko do miski i miksujemy ok 3-5 minut tak by cukier sie rozpuścił , wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut w 175 stopniach.

Smacznego

Na zdjęciu jeszcze gorąca (o: mmmm...pyszny !!!!!

jeszcze bez cukru pudru (o:

Jeszcze zdążycie upiec do dzisiejszej kawy , jesli nie zapraszam do siebie (o;

niedziela, 21 marca 2010
Mini pączki (o:

Kiedyś dostałam przepis, kilka razy robiłam, zawsze się udają , mało tego tani przepis, szybki i co najważniejsze pyszny (o:

Mini pączki

1 opakowanie serka homo [ robiłam z Danio]

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

1,5 szkl mąki [ te na zdjęciu z żytniej ze względu na M]

olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania gdy ostygną

 

Serek wymieszać z jajkami , dodać mąkę i proszek , wymieszać , kłaść łyżką na rozgrzany olej  tak by pływały .

Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.

Póki co zapraszam na nasze (o:

 

SMACZNEGO !!!!!

 

Zapraszam nadal do wpisu pod kotem (o: Losowanie 1 kwietnia (o:

TUTAJ

 

 

11:38, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (6) »
piątek, 04 września 2009
Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

papryka mix - 3 kolory papryki po 1 szt

kukurydza - puszka

groszek - puszka

fasola - puszka

ogórek zielony - sztuka

pomidory - 3-4 szt

pół paczki ugotowanego makakronu - grubszego

sól , pieprz, ziarenka smaku, zielona pietruszka, zioła .

2-3 łyżki majonezu

Wszystko pokroić w kostkę , dobrze  wymieszać i doprawić do smaku .

17:02, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 czerwca 2009
Placek z owocami

Placek z owocami

2,5 szkl. mąki

3/4 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3jajka

owoce

cukier waniliowy

0,5 szkl. mleka

0,5 szkl. oleju

Jajka ubić z cukrem.

Po trochu do ubitych jajek dodawać mąke na przemian z mlekiem i olejem. Delikatnie mieszać. Dodać proszek do pieczenia.

Wlać na blachę , ułożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec jakieś 35 min. Zawsze sie udaję , nawet tym początkującym (o:

Smacznego .

 Jeszcze gorący , dlatego nie pokrojony (o:

18:43, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (4) »
sobota, 28 lutego 2009
Sałatka z wszystkiego (o:

 Sałatka z wszystkiego (o:  czyli wrzucaj co znajdziesz (o:

 Ostatnio "wzięło" mnie na sałatkę. W misce się znalazło wszystko co możliwe:kukurydza, fasola, żółty ser,papryka kolorowa,jajko,cebulka,ogórek kiszony, przyprawy, sos ziołowo - koperkowy, majonez, troszkę musztardy.

Wymieszać , schłodzić i gotowe (o:

S M A C Z N E G O (o:

 

18:42, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (1) »
sobota, 07 lutego 2009
Rogaliki

Dziś naszła mnie ochota na rogaliki. Miłko pomysł zaakceptował , więc zabraliśmy się do pracy (o:

Miały być tylko z lukrem, ale Miłosz stwierdził ,że mają być kolorowe (o: Ustąpiłam ......

Rogaliki

Składniki:

1/2 kg mąki

1 kostka margaryny

1 łyżka cukru

7 łyżek mleka

1 jajko

1OO gram drożdży

Powidła

Przygotowanie:

Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajko i sól zagnieść, dodawać utarte drożdże. Wszystkie składniki dobrze połączyć i wynieść do lodówki na 1 godzinkę. Po godzinie podzielić ciasto, rozwałkować i podzielić na trójkąty, nakładać powidła i zawinąć w rogaliki (o: Piec w 18O stopniach, aż się nie zarumienią.

SMACZNEGO !!!!

15:47, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (6) »
piątek, 06 lutego 2009

Szybkie kotlety z jajek

 Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ,udusic jak zimniaki, potem dodać przyprawy, jajko surowe, troszke bułki tartej, wymieszać , formowac jak kotlety mielone, obtoczyć w bułce tartej i smażyc na oleju.

 Podawać z sosem może byc pieczarkowy, lub koperkowy, albo jakiś inny wg uznania.

Mój synek nie chce jeść jajek, ale kotlety wcina i prosi o dokładke. Polecam szybkie ,tanie i smaczne

12:43, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 stycznia 2009
Sałatka z tuńczyka (o;

SKŁADNIKI:

2 woreczki ryżu

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

kukurydza

żółty ser

majonez

sól, pieprz, zielona pietruszka

WYKONANIE:

Ugotować i wystudzić ryż, odcedzić tuńczyka, ser pokroić w małe kosteczki [ ilość zależy od Was] .

Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka jest tania , szybka w wykonaniu i  smaczna. Polecam (o;

SMACZNEGO !!!

11:55, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (6) »
czwartek, 18 grudnia 2008

Wczoraj zrobiłam z małą pomocą ciasteczka.

Kruche ciasteczka.

3OOg mąki, 2OOg masła, 1OOg cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli.

Zagnieść ciasto, na 3Omin do lodówki, następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. piec 1O-12 min w temp. 2OOst. C

W trakcie prac:

Efekt końcowy (o;

Polecam naprawdę pyszne (o;

16:17, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (3) »
środa, 12 listopada 2008
 Cycek Teściowej
Składniki :
Składniki na ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Masa:
5 żółtek
1/2 szkl. śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka Kasi
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka.

Ciasto makowo-kokosowe:
5 białek
1/2 szkl. cukru
10 dkg wiórków kokosowych
1 szkl. suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasnej galaretki
rodzynki.
Czas
pieczenia: 1 godz
 Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę i piec w temperaturze 160-180 Celsjusza około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160-180 Celsjusza przez 30-40 min.

Masa do przelozenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzec margaryne z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać

Kolejnosc przekladania:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.

Dodatkowo do masy mozna dodac pokrojona drobno galaretke!
Przepis znalazłam w sieci

SAŁATKA KROTOSZYŃSKA

Pół główki białej kapusty,
1 parka kiełbasy owędzonej lub martadela
1 puszka kukurydzy lub groszku,
15 dag żółtego sera,
keczup,majonez,sól,pieprz,
miska,najlepiej przezroczysta,gdyż jest to sałatka warstwowa.                                                  

Kapustę poszatkować,kiełbasę pokroić w kostkę grubości ok 1cm,ser przetrzeć na tarce o dużych oczkach,kukurydzę osączyć.Na dno naczynia do sałatki kładziemy najpierw połowę kiełbasy,przykrywamy ją keczupem i posypujemy delikatnie pieprzem.Na to dajemy poszatkowaną kapustę(tylko tyle,aby przykryć keczup.Kapustę można docisnąć lekko ręką)i kapustę posolić.Następnie całość przykrywamy majonezem,na majonez kładziemy połowę kukurydzy,i na końcu połowę startego sera.Czynność tę powtarzamy jeszcze raz:kiełbasa,keczup,pieprz,kapusta,sól,majonez,kukurydza i żółty ser.

Sałatka jest szybka i pyszna.
Dziś jeszcze dałam paprykę czerwoną, ale można dokładać co kto tylko lubi i nadal będzie smaczna.

20:20, sabinka.t1 , Kuchcikowo
Link Komentarze (4) »